1. Полагане на основите на Третата българска държава

  1878-1894

  В това видео ще Ви запознаем с един от най-динамичните периоди в цялата българска история. Ще се запознаете с процеса по образуването на модерната българска държавност, изграждането на партиите, избирането на княз и първите избори съпътствани от съставянето на правителства. Във видеото специално внимание е обърнато върху управлението на Стефан Стамболов, което се оказва знаменателно за целия период.

 2. Българската държава по пътя на просперитета

  1894-1912

  В това видео ще Ви пренесем във времената на един от най-големите възходи на България. Той е ознаменуван от множество значими събития, сред които ярко се откроява обявяването на Независимостта на 22 септември 1908 година. Ще се запознаете с процеса, довел България до мястото на най-силна християнска държава на Балканите и зараждането на амбициите на нейния цар Фердинанд за доминация в региона.

 3. Българската държава в Балканските войни

  1912-1913

  В това видео ще Ви запознаем с един от най-бурните периоди от българската история. В него ще станете свидетели на раждането на Балканския съюз, победоносните български атаки срещу турския противник и огромните и героични подвизи на родната ни войска. Също така обаче, ще надзърнете във времената на политически грешки, недомислия довели в крайна сметка до разрушаването на Балканския съюз, а по-късно и до поражението на България в Междусъюзническата войска.

 4. Участието на България в Първата световна война

  1913-1919

  В това видео ще Ви запознаем с може би най-противоречивия период от цялата българска история. Започнал с присъединяването на България към Централните сили и епичните победи на всички фронтове срещу гърци, сърби, румънци, французи, руснаци и англичани, но завършил със загубата на страната ни във войната и крах на националния идеал, този период определено и до днес може да ни накара едновременно да се гордеем и да се терзаем за случилото се през него.

 5. Тежката вътрешно-политическа обстановка в България

  1919-1934

  В това видео ще Ви представим периодът от българската история, определян от мнозина историци като ситуация приближаваща се до гражданска война. В резултат от загубата в Първата световна война, българското общество се разделило. Именно през този период разграничението в него излязло най-ярко на преден план. Ще се запознаете с едни от най-крупните личности в цялата българска политика като Александър Стамболийски, Александър Цанков, Кимон Георгиев, Андрей Ляпчев, Атанас Буров и много други. Ще надзърнете в нажежената обстановка довела със себе си два държавни преврата, опит за общонародно въстание, както и най-кървавия атентат в цялата история на България.

 6. Едноличният режим на цар Борис III и идването на комунистите на власт

  1934-1944

  В това видео ще Ви запознаем с един период, който предначерта историята на България в следващите близо 50 години. Централно място в него заема фигурата на цар Борис III, опитал се да успокои вътрешно страната и да я върне към пътя на просперитета и стабилността. Неговите планове обаче се оказват вплетени в цялата световна история, чийто водовъртеж скоро грабва и България, завличайки я в бурните води на Втората световна война. В крайна сметка страната ни отново избира погрешната страна, а загубата във войната ѝ струва и загубата на независимост последвана от преврата на 9 септември 1944 година.

 7. 9 септември 1944 г.

  В това видео ще станете свидетели на бурните времена от последните години на Царство България. Втората световна война и вътрешната криза в страната водят до една съдбоносна за българската история дата, която е и акцент на този аудио-визуален разказ – 09.09.1944 година.