Битката при Онгъла

680 г.

В това видео ще Ви отведем в самото начало на българската държавност или поне това, което днес считаме за исторически достоверно. Създаването на Стара Велика България се счита за основополагащо събитие в българската история и несъмнено то изиграва ключова роля за последвалите процеси и трайното установяване на българите в района на река Дунав.

Битката при Анхиало

708 г.

В това видео ще Ви представим едно значимо, но малко познато сражение, което трайно затвърждава позициите на България на Балканския полуостров.

Битката при Константинопол

717-718 г.

В това видео ще проследим събитията около сражението, което според мнозина се оказва съдбоносно за историята на цяла Европа.

Битката при Върбишкия проход

26 юли 811 г.

В това видео ще Ви разкажем за легендарно сражение, в което Византийската империя претърпява едно от най-големите поражения в многовековната си история.

Битката при р. Ахелой

20 август 917 г.

В това видео ще проследим развоя на една от най-големите битки в историята на Средновековна Европа.

Битката при Одрин

14 април 1205 г.

В това видео ще Ви разкажем за битката, която постави началото на края на Латинската империя и превърна България в хегемон на Европейския Югоизток.

Освобождението

3 март 1878 г.

Петвековното иго е към своя край. След столетия отсъствие от картата на света, България възстановява своето място сред свободните държави. В това видео ще разберете как точно се стига до този момент и каква е цената на родната свобода.

Съединението

6 септември 1885 г.

В това видео ще станете свидетели на историята около едно от най-емблематичните събития в цялата българска историята – Съединението на княжество България и Източна Румелия. То се приема за първа стъпка в опита за сбъдване на българския национален идеал, а също така и за първият значим акт на международната политическа сцена на наскоро освободилата се България.

Дойранската епопея

1916-1918 г.

В това видео ще Ви разкажем за епичните боеве край Дойранското езеро, където армията на ген. Владимир Вазов спира многократно превъзхождащия я противник.

Тутраканската епопея

2-6 септември 1916

В това видео ще станете свидетели на сражение, демонстриращо ярко уменията и доблестта на Българската армия през Първата световна война.